Duurzaam bouwen

Bij de nieuwbouw in het sportcomplex is gekozen voor 3 duurzame uitgangpunten (het Trias Energetica principe):

  • zoveel mogelijk energie besparen
  • zoveel mogelijk duurzame energie opwekken en gebruiken 
  • zo min mogelijk fossiele energie gebruiken. 

Zonnepanelen

Op het dak van het nieuwe sportcomplex Het Baken komen 612 zonnepanelen. De opbrengst van deze zonnepanelen aan elektra is ongeveer 200.000 Kwh/jaar. Dat komt overeen met het energieverbruik van ongeveer 72 Nederlandse huishoudens. De rijksoverheid geeft subsidie voor de exploitatie van de zonnepanelen.Met deze subsidieregeling stimuleert de rijksoverheid de productie van duurzame energie en CO2-reductie. 

Isoleren

Het sportcomplex wordt optimaal geïsoleerd. De ramen van het zwembad zijn bijvoorbeeld van driedubbel glas voor optimale isolatie, is er extreem goede kierdichting tegen tocht en wordt warmte teruggewonnen in het klimaatbeheersingssysteem.

Warmtepomp

Het zwembad is all-electric. Dat wil zeggen dat er geen aardgas wordt gebruikt om het sportcomplex én het zwemwater te verwarmen. In plaats daarvan komt er op het dak een dubbele warmtepompinstallatie te staan. Een warmtepomp haalt warmte van buiten met een hoge efficiëntie. Dat kan ook als het vriest. De warmtepomp werkt op elektriciteit en functioneert eigenlijk als een omgekeerde koelkast.

Aandacht voor de natuur en het klimaat

Naast de energiemaatregelen wordt ook aan natuur- en klimaatvriendelijke oplossingen gewerkt zoals het aanbrengen van groene sedumdaken, nestkasten en een groene inrichting op het voorplein.